Thuiswerken een blijvertje

Nieuws & Blogs
Home » Thuiswerken een blijvertje

Thuiswerken een blijvertje

___________

Sinds het uitbreken van de coronacrisis werkt zo’n driekwart van de Nederlanders met een kantoorbaan vanaf het ‘thuiskantoor’. Als gevolg van de 1,5 meter maatregel is de verwachting dat het voorlopig voor velen ook nog zo blijft. Veel bedrijven houden hier ook al rekening mee zo mogen bij Google en Facebook de medewerkers tot einde jaar thuiswerken.

De helft van de Nederlanders ervaart het thuiswerken als positief, zo blijkt uit onderzoek en wil dit ook vaker blijven doen. Maar in hoeverre is werkend Nederland daar goed op voorbereid? Ruim driekwart ervaart geen extra stress nu ze thuiswerken. Ook de productiviteit, waar veel werkgevers zorg om hebben valt mee; Ongeveer 70% geeft aan thuis niet minder werk te verzetten. Sommigen worden wel iets sneller afgeleid (40%), maar het overgrote deel (73%) voelt zich daar zeker niet schuldig over tegenover de baas.

Thuiswerken de toekomst?

Ook na de coronacrisis zien de kantoormedewerkers het wel zitten om meer vanuit huis te werken. De helft verwacht dat de werkgever zich flexibeler straks ook flexibeler zal opstellen. De medewerkers die per se terug willen naar de oude situatie, dus helemaal niet thuiswerken, is slechts 7%.

Medewerkers raken gewent aan de digitale mogelijkheden en zien steeds meer de voordelen van digitale communicatie. Ongeveer een derde zit vaker dan voorheen achter het beeldscherm met collega’s te overleggen. Meer dan een derde wil dat ook na de crisis vaker op deze manier blijven doen.

Natuurlijk zijn er verschillen tussen sectoren. Medewerkers in de Automatisering & ICT zijn in de grootste mate meer gaan thuiswerken. Zij zijn hier in vergelijking met andere sectoren ook het meest positief over. In Onderwijs & Wetenschap is men ongeveer evenveel meer gaan thuiswerken, maar daar zijn de ervaringen en toekomstverwachtingen begrijpelijkerwijs minder positief.

Voorbereid?

Thuiswerken heeft wel wat voeten in de aarde; Voorop staat de toegang tot alle bestanden, software en programma’s, met eventuele restricties. Het hebben van snel internet en de goede beveiliging van data en bestanden is net zo belangrijk, maar vooral dat laatste wordt weleens vergeten. Ook het creëren van een ergonomische werkplek thuis schiet er weleens bij in. Genoeg te regelen dus, of is het allemaal al voor elkaar?

De eerste fase was: We moeten thuis werken. Het remote werken moet functioneren, maakt niet uit hoe. Gevolgd door fase twee, er moeten wat dingen beter gemaakt worden. Vooral prettiger. Scherm, webcam, stoel etc. De menselijke dingen, heel begrijpelijk. En nu verkeren de meesten in fase drie; Het is prima zo! Alles werkt, toch? Totdat er iets mis gaat.

Ongeveer driekwart zegt zich geen zorgen te maken over de veiligheid van hun data en bestanden met oog op virussen en hackers. Een zorgelijke kwestie, helemaal als je leest dat twee derde zegt dan ook geen extra maatregelen te hebben genomen. “Dat extra scherm, een los toetsenbord of een goede headset zijn de zaken waar het eerst aan gedacht wordt. Juist nu moeten de verantwoordelijken binnen het bedrijf de beveiliging (laten) verbeteren (algemeen belang bedrijf, AVG, beeld naar klanten) en medewerkers betere tools geven om zorgeloos vanaf thuis te werken.” aldus Pascal de Winter, Consultant ICT & Cloud. “Genoeg te doen dus. En je begrijpt het al, bij RIN denken we graag met jou mee!”

Bron: Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, RTL-Z, ICT/magazine

RINformatie

Meer over veilig werken?

Benieuwd naar de mogelijkheden?

of bel 024 8 200 300

Meer weten?

Bel of mail met Pascal. Hij helpt je graag.

024 8 200 300