Check je hack

Check je hack

Home » Check je hack

Check je hack

___________

Op de gisteren opgerolde website Genesis Market stonden gegevens te koop van 50.000 Nederlanders. Zij lopen daardoor groot risico om slachtoffer te worden van cybercriminelen. Op die website werden niet alleen inloggegevens van zo’n twee miljoen mensen verhandeld, maar ook hun ‘online vingerafdruk’, een set gegevens die een gebruiker echt uniek maakt. Die vingerafdruk bestaat uit allerlei data, zoals welk besturingssysteem of welke browser iemand gebruikt, maar ook de inhoud van cookies en nog veel meer.

Als jouw gebruikersprofiel met daarin je online fingerprint in bezit is gekomen van cybercriminelen, dan kunnen ze de veiligheidsmaatregelen van webwinkels en zelfs in bepaalde gevallen banken omzeilen. De criminelen krijgen zelfs een update van jouw wachtwoord als je dit wijzigt, zolang de malware op je computer / laptop staat. Simpel je wachtwoord wijzigen is dus niet de oplossing.

Gevolgen voor ‘de zaak’

Als onderneming kan het ook gevolgen hebben als een personeelslid getroffen is door deze malware. Wanneer de laptop, al dan niet van de zaak’ van een collega wordt gebruikt om in te loggen op de bedrijfsomgeving is het niet ondenkbaar dat de hackers ook bij jouw bedrijfsgegevens en applicaties kunnen komen. Met alle gevolgen van dien. Het is dus goed om dit voorval bespreekbaar te maken binnen de organisatie. Vergeet daarbij ook niet om overige security aspecten hierin mee te nemen.

Check je hack

Het is natuurlijk zaak dat je er zo snel mogelijk voor moet zorgen dat de malware van je computer verdwijnt. Op de website van de politie kan je nagaan of je gehackt bent. Als dit het geval is krijg van de politie een mail met instructies hoe je, stap voor stap, kan zorgen dat je computer weer vrij is van deze malware.

Antivirusprogramma’s kunnen sinds de actie van de politie de gebruikte malware ook herkennen en blokkeren. Vanzelfsprekend is het raadzaam om te zorgen dat je antivirussoftware up to date is, daarnaast kan je ook veiliger met je gegevens omgaan door middel van het inloggen met een twee-factor-authenticatie.

RINformatie

Vragen over goede beveiliging van jan jouw ICT omgeving?

of bel 024 8 200 300

Meer weten?

Bel of mail met Pascal. Hij helpt je graag.

024 8 200 300